Ads 468x60px

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Κυνηγώντας την αναγνωρισιμότητα..!!!!


Κυνηγώντας την αναγνωρισιμότητα


Γράφει ο Λεωνίδας Βόσδου
Ποιος αμφισβητεί ότι το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς των σπορ». Νομίζω κανένα ένα άθλημα δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση σε κάθε γωνιά του κόσμου. «Κοινωνικό φαινόμενο» χαρακτηρίστηκε από ψυχολόγους και φυσικά δεν έχουν άδικο.

Έχετε σκεφτεί πόσες οικογένειες επιβιώνουν με έσοδα που προέρχονται από το ποδόσφαιρο; Εκτός των πρωταγωνιστών, που είναι οι ποδοσφαιριστές, σας θυμίζω το ιατρικό τιμ, τους φροντιστές, τους γυμναστές και όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα με τις ομάδες.
Υπάρχουν επίσης και οι «δορυφόροι» που έχουν σχέση με τις ομάδες, όπως είναι τα πρακτορεία ταξιδιών, τα κυλικεία στα γήπεδα με απίστευτα κέρδη, οι φύλακες των γηπέδων, η ασφάλεια του γηπέδου, όλοι όσοι ασχολούνται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολλά άλλα συναφή επαγγέλματα.
Από το ποδόσφαιρο έχει σημαντικά κέρδη το κράτος από πηγές όπως τα προγνωστικά αγώνων, το στοίχημα, οι αναμεταδόσεις αγώνων, φορολογία και τόσες άλλες προφανείς όσο και αφανείς πηγές.
Πέρα όμως από τα τεράστια κεφάλαια που διακινούνται στον χώρο αυτό, το ποδόσφαιρο προσφέρει απλόχερα και ανέξοδα, την αναγνωρισιμότητα. Αυτό το κοινωνικό αγαθό, το να σε γνωρίζει δηλαδή ο κόσμος, είναι τρομερό! Το να το αποκτάς χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ τέτοια φήμη. Να ασχολείται ο Τύπος μαζί σου, όταν άλλοι δίνουν τα πάντα, και το εννοώ αυτό, για λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας.
Ίσως αναρωτιέστε για τον τίτλο αυτού του κειμένου και που κολλάει με τα προηγούμενα. Και όμως. Όταν οι γονείς πιστέψουν ότι το παιδί τους έχει τις ικανότητες να προχωρήσει στο ποδόσφαιρο, να γίνει δηλαδή γνωστό, και δίπλα σε αυτό και οι ίδιοι, τότε αρχίζουν έναν αγώνα δρόμου γνωριμιών, με κάθε απίστευτο άτομο που περιφέρεται στο χώρο και συζητούν άκριτα με όλους τους μάνατζερ που είναι «πρόθυμοι» - με το αζημίωτο - να πάνε το καμάρι τους σε μεγάλη ομάδα
Ο έμπορος έχει ενδεχομένως την δυνατότητα να βοηθήσει το παιδί του στην επαγγελματική του καριέρα, το ίδιο κι ο γιατρός κι ο δικηγόρος. Τα παιδιά όμως που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και γενικά με τον αθλητισμό, δίνουν εξετάσεις ικανοτήτων κάθε στιγμή.
Πόσα παιδιά παλιών αθλητών γνωρίζετε να έχουν κάνει καριέρα; Ίσως δύο ή τρία. Πόσα ξεκινήσανε, ίσως δεκάδες. Η πρώτη πόρτα ανοίγει εύκολα, αλλά η συνέχεια δεν είναι απλή, αν οι ικανότητες δεν είναι αρκετές. Εκεί κανένας γονέας δεν μπορεί να βοηθήσει και κανένας μάνατζερ. Εκεί γίνεται ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής – αθλητής, αποκλειστικός μάνατζερ του εαυτού του. Και για να γίνει κάποιος αναγνωρίσιμος σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να έχει ικανότητες.
Εκτός κι αν καταφέρει να γίνει γνωστός για την γραφικότητά του... Και ξέρετε τι σημαίνει να χαρακτηριστείς γραφικός στην όμορφη και τόσο ευφυή χώρα που ζούμε, ιδίως στον σκληρό χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο Λεωνίδας Βόσδου είανι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και σκάουτερ της ΠΑΕ Αρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου