Ads 468x60px

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Όταν κλίνει ο προπονητικός κύκλος.

               


Στο ποδόσφαιρο τα πάντα αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς είτε μέσα στο γήπεδο είτε σε θέματα εξωγηπεδικα.
Πολλές ομάδες κάνουν τον κύκλο τους για τη πολύ απλά τα πράγματα αλλάζουν .Δεν θα μπορούσε να μην ισχύ η ρύση «όπου υπάρχει ακμή υπάρχει και παρακμή» στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου ,σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε ερασιτεχνικό.


Το σύνηθες φαινόμενο είναι στην ακμή να παρασύρονται όλοι και να επιζητούν για την ομάδα τους κάτι καλύτερο , επενδύοντας σε τρανταχτά ονόματα όπως ποδοσφαιριστές αστέρες και μουρατους προπονητές.
 Η ιστορία έχει δήξη ότι αυτό θα φέρει την παρακμή όπου το τοπικό στοιχείο και η εντοπιότητα γίνετε μονόδρομος . Οι γηγενείς ποδοσφαιριστές και προπονητές γίνονται ξαφνικά χρήσιμοι  με κεντρικό σύνθημα «πάμε να σώσουμε την ομάδα». Αυτή  είναι η αρχή του νέου κύκλου που με κινητήρια δύναμη την αγάπη όλων για την ομάδα παίχτες και προπονητής ανορθώνουν την ομάδα πολύ γρήγορα και σύντομα έχουν αναστρέψει μια αρνητική κατάσταση. Σαφώς και η όλη προσπάθεια υποστηρίζετε και διοικητικά αφού τα περιθώρια για κάτι άλλο είναι στενά δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.
Ο προπονητής έχει συνήθως την αναγνώριση των ποδοσφαιριστών και γίνετε  ηγέτης της προσπάθειας. Πολύ παραγωγικά καθημερινά δουλεύει μεθοδικά μέσα και έξω από το γήπεδο και η ενδτοπιοτιτα τον κάνει ικανό να φέρει αποτελέσματα λόγου της καλής γνώσης του περιβάλλοντος που κινείτε. Τότε για διαφόρους λόγους αρχίζει σιγά-σιγά να υποβαθμίζεται και οι εισηγήσεις του να «φιλτράρονται» από κάποιους διοικούντες που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι πέραν για πέραν άσχετοι αφού δεν έχουν τις εμπειρίες και την διορατικότητα που χριάζετε  για να αξιολογήσουν τις αποφάσεις του προπονητή. Καταθέτουν απόψεις άσχετες , προτείνουν  πράγματα μη ρεαλιστικά ,ψηφίζουν για πιο παίχτη θα πάρει η ομάδα και στο τέλος αξιολογούν και τις αποφάσεις του προπονητή. Μέχρι  που διαφωνούν και αναιρούν κάποιες του εισηγήσεις. Ο προπονητής αντιλαμβάνεται  τη συμβαίνει το καταγραφή και βλέπει μπροστά του την αλλαγή στάσεις.
Εκεί ακριβός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Εκεί γίνετε και το λάθος.
 «ΑΣΤΟΥΣ ΡΕ !!!!!».
Μην προσπαθήσεις να τους πείσεις για τίποτα. Έχουν  πλέον πιστή ότι είναι «ιδικοί» , ότι η επιτυχία της ομάδας είναι δική τους. Σε βλέπουν πλέων  διαφορετικά , κάτι σαν υπάλληλο. Κάπου εκεί κλίνει και ο κύκλος του προπονητή στα μάτια των διοικούντων. Η αποδοχή του στους ποδοσφαιριστές μπορεί να παραμένει ψηλά ,και να μην έχει αλλάξει εκεί τίποτα, όμως αυτό δεν έχει πλέων καμία σημασία. Ο  ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΚΛΗΣΕΙ. Πρέπει να πάρει μια απόφαση .  Αν πάρει την απόφαση να μείνει ο μονός τρόπος για να επιβιώσει είναι τα καλά αγωνιστικά αποτελέσματα τα οποία θα προσπαθήσει με πάθος και υπερβάλλον ζήλο να επιτύχει. Αρχίζει και πιέζετε , αγχώνετε και ψυχολογικά φορτισμένος από την κατάσταση ίσως χάσει και τον έλεγχο της καταστάσεις. Και να κερδίζει η ομάδα ,χώμα θα την βλέπουν οι «εργοδότες». Έτσι το τέλος δεν θα αργήσει να έρθει……  Λάθος απόφαση  λοιπών 
 Το τέλος του προπονητή στην ομάδα απλά θα έρθει πιο νωρίς από το τέλος των συγκεκριμένων διοικούντων.
Αλλά τι τον νοιάζει το τέλος των άλλων???  Προπονητής είναι, κάπου αλλού θα πάει να ανοίξει έναν νέο κύκλο , αυτή είναι η μοίρα του. Αν έχει τα εφόδια δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μάθει να καταλαβαίνει πότε κλίνει ο κύκλος του στα μάτια των «ιδικών» γιατί ότι και να κάνεις ο κύκλος θα κλείσει.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του στο παρελθόν και στο παρόν θα τον κρατήσουν ψηλά στις προτιμήσεις των ομάδων ακόμα και σε αυτές που στο παρελθόν είχε κλείσει ο κύκλος του. Στοιχείο απαραίτητο είναι να γίνετε καλύτερος να εξελίσσετε να βελτιώνεται. Όποιος αγαπά αυτήν την δουλειά θα είναι πάντα μέσα στα γήπεδα.
Το κρίσιμο λοιπόν σημείο είναι όταν έρθει η ώρα να πεις «ΑΣΤΟΥΣ ΡΕ» και σε καμία  περίπτωση  μην πράξεις  το λάθος να τους κάνεις συνομιλητές. Μια  λιτή ανακοίνωση  και  «γεια σας».
 Καμία ομάδα δεν χάνετε, θα βρει τον δρόμο της , όμως πολύ μεγάλος παράγοντας για τον κύκλο μιας ομάδας από την ακμή στην παρακμή και από την παρακμή στην ακμή είναι ο προπονητής. Κανένας δεν μπόρεσε να το αλλάξει αυτό, είναι στο DNA του ποδοσφαίρου  Ο προπονητής είναι αυτός που δείχνει τον δρόμο, που έχει το σχέδιο για το ταξίδι. Σε καμία πλατεία του κόσμου δεν υπάρχει  κάποια  προτομή  ενός διοικητικού  συμβουλίου η μιας επιτροπής ,αντίθετα είναι γεμάτο από προσωπικότητες που είχαν  όραμα και διορατικότητα. Συνέχισε να κοιτάς  μπροστά ,να εργάζεσαι και να μελετάς , η επιτυχία και η διάκριση θα είναι φυσικό επακόλουθο. Οι διοικούντες ,έστω  κάποιοι από αυτούς , θα παραμείνουν  αυτοί που θα θέλουν  πάντα, ένα μεγαλύτερο  κομμάτι από την πίτα ,από αυτό που τους αναλογεί. Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.!!!!
Το ποδόσφαιρο  κτίζετε πάνω σε τρία  πράγματα , το σχέδιο , την αξιολόγηση της  αξίας  και την ειλικρίνεια. Τα προσωπικά κριτήρια των διοικούντων,  καταστρέφουν μια προσπάθεια.  Δεν προσφέρουν  τίποτα σε μια ομάδα, ούτε η εκδίκηση ούτε η συμπόνια. Πρέπει να το μάθουν αυτό οι «εργοδότες» .Η ανθρώπινη φύση του «εγώ» θα  κρατεί για  πάντα αιχμαλώτους τους  ποδοσφαιρικά  αμόρφωτους και θα κλίνει ο προπονητικός κύκλος του προπονητή.

Υ.Γ.    Αυτό το έχω ζήσει, και το ζω.!!!!!

 Το έγραψε ο ………………..  janko.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου