Ads 468x60px

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Με αφορμή τον Μαστούρ της Μίλαν. (VIDEO)


Με αφορμή τον Μαστούρ της Μίλαν

Ο 14χρονος Χασίμ Μαστούρ είναι το νέο «διαμαντάκι» που έχει στα φυτώριά της η Μίλαν, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να φοράει την φανέλα της άλλης ομάδας του Μιλάνο. Η Ιντερ, όμως, τον έχασε μέσα από τα χέρια της και πρόσφατα ο Μαστούρ έκανε το (εντυπωσιακό) ντεμπούτο του με τους Παίδες των «Ροσονέρι».
Ο Χασίμ, ο οποίος έκανε… παπάδες με την Αλμπινολέφε με τα γκολ και τις ντρίμπλες του που παραπέμπουν σε Ροναλντίνιο, Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζινεντίν Ζιντάν, στοίχισε 500 χιλιάδες ευρώ (!) στην Μίλαν και, βεβαίως, είναι η ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας για παιδί τέτοια ηλικίας.

Αλήθεια, πόσα παιδιά από τις εκατοντάδες ακαδημίες της χώρας μας, θα είχαν ένα τέτοιο χάρισμα και αυτό θα έμενε κρυμμένο, λόγω συγκυριών ή αδικίας; Οσο κι αν τον «έκρυβε» ο κακός προπονητής, εκείνο θα ασφυκτιούσε και θα φώναζε με όλους τους παιδικούς τρόπους «Προσέξτε» με…Δείτε τι κάνω!" 
Η λέξη «ταλέντο» γράφεται πλέον τόσο συχνά στις  αθλητικές ιστοσελίδες και από εκεί περνάει στις σελίδες του Τύπου, πουκοντεύει να ξεπεράσει και αυτή της «κρίσης».
Να είμαστε σοβαροί και πιο προσεχτικοί στη δική μας κρίση μας όταν αποκαλούμε ένα παιδί «ταλέντο», γιατί απλά αποδυναμώνουμε τη λέξη, χάνοντας το μέτρο.
Πρόσφατα διάβαζα για την... "εξόρυξη" ταλέντων στη Παιανία, όπου 15 παίκτες έγιναν επαγγελματίες. Επίσης διάβαζα για τους έξι νεαρούς της ΑΕΚ που έκαναν προετοιμασία στο Πρέστον αλλά δεν μπορούν ακόμη να προσφέρουν τα μέγιστα ούτε στην Κ20 της Ενωσης..
Ανατρέχω στα ματς της φετινής Σούπερ Λίγκας στα οποία συμμετείχαν παιδιά νεαρά που προωθήθηκαν στις πρώτες ομάδες από τα φυτώρια των συλλόγων.
Θα ήμουν πολύ σκληρή και άδικη αν έλεγα πως δεν ξεχώρισα κάποιον χαρισματικό παίκτη;
Θα ήμουν μηδενίστρια επειδή δεν διέκρινα «μεγάλο ταλέντο» σε κανένα από τα παιδιά που στράφηκαν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας γιατί απλά έγιναν επαγγελματίες;
Οι διαμεσολαβητές δεν τα βλέπουν όλα; Οι σκάουτερ δεν είναι σε όλα τα ματς νέων; Τι βλέπουν και δεν τα αρπάζουν τα 15χρονα "ταλέντα" να τα πάνε στην κάθε Μίλαν, και να κερδίσουν με μια μεταγραφή όλα όσα ένας Ελληνας μισθωτός δεν θα βγάλει σε όλη του τη ζωή;
Μια απλή ματιά στο ερασιτεχνικό βίντεο του Ιταλομαροκινού Χασίμ Μαστούρ, με πείθει πως πρόκειται όχι για ένα ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή, αλλά και για μια ξεχωριστή προσωπικότητα η οποία στα 14 της «βγάζει μάτια».
Δεν νομίζω άδικα να σφάχτηκαν στα πόδια του ομάδες επιπέδου Inter, RealMadrid, Barcelona, Juventus, Manchester City για να τον αποκτήσουν, από την τοπική ακαδημία της Ρετζιάνα, αναμένοντας βέβαια πρώτα να μεγαλώσει, καθώς στην Ιταλία οι νόμοι της Ομοσπονδίας είναι αυστηροί και δεν επιτρέπονται «αστεία» με τα παιδιά.
Ο ταλαντούχος πιτσιρικάς γεννημένος στις 15 Ιουνίου του 1998,λοιπόν έκλεψε νωρίς την παράσταση, από τα 10 του μπήκε στο στόχαστρο, δουλεύτηκε μαζί με τα παιδιά της Ρετζιάνα, και συμμετείχε στα παιδικά τουρνουά της Μίλαν, για να παρακολουθείτε.
Αριστοτεχνικός στο παιχνίδι του, γρήγορος με τη μπάλα, παθιασμένος για το γκολ αλλά κυρίως συγκεντρωμένος στις κινήσεις του, δεν πέρασε απαρατήρητος από πουθενά και ο μάνατζερ του Κακά, Dario Paolillo, γιος του Γκαετάνο, τον κέρδισε και του έκανε ένα ηγεμονικό για την ηλικία του συμβόλαιο, δένοντας τον για το μέλλον, όταν το κασέ του θα είναι απλησιάστο… Ετσι γίνονται οι δουλειές και πέφτει νερό στο μύλο του χρηματιστηρίου των παικτών...
Τα «ταλέντα» είναι σπάνια και για το λόγο αυτό είναι και ακριβά. Όπως τα διαμάντια… που λάμπουν παντοτινά και σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο «αδάμας» είναι «μέταλλον ισχυρόν αδάμαστον».
Ισχυρά και αδάμαστα «ταλέντα» πόσα υπάρχουν στη χώρα μας,τα οποία στα 14 τους να έχουν τις δεξιότητες για παράδειγμα του Μαστούρ και δεν τα είδαμε ακόμη;
Παιδιά που χρειάστηκαν πολιτικό μέσο για να κληθούν στις μικρές εθνικές είδα, παιδιά που πλήρωσαν για να παίξουν ξέρω, παιδιά όμως που να έχουν πραγματικό ταλέντο και να μη χρειάζονται τα άρθρα δέκα συντακτών για να προβληθούν μήπως και τσιμπήσει κάποιος τεχνικός διευθυντής και τα καλέσει να υπογράψουν,δύσκολα θα δω…
Και για να μη παρεξηγηθώ: 
Η μετριφροσύνη είναι χαρακτηριστικό των μετρίων, και μέτριους παίκτες έχουμε ευτυχώς πολλούς στη χώρα μας. Μέσι όμως δεν βρήκαμε ακόμη κι ας υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις ακαδημίες της χώρας μας που περιμένουν την εξόρυξή τους...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου